Què fer a Sant Mateu de Bages

Si heu fet una reserva per visitar-nos, us suggerim que passeu tot el cap de setmana, o que vingueu amb temps… a banda d’experimentar la tranquil·litat i el silenci del nostre territori, la varietat de sabors de la cuina tradicional, o l’amabilitat dels propietaris dels establiments de turisme rural, també podreu visitar nombrosos llocs que despertaran el vostre interès.

Us n’oferim un recull.

 

Castells, esglésies i conjunts monumentals

Castell de Castelltallat, o de Montedono

El castell de Castelltallat està data del segle VI AC, en la fase d’iberització de la comarca del Bages, que no va ser conegut fins que a l’any 1999, any en que es fa una intervenció va anar fornant

Més informació

un degotall de materials ceràmics entre els rebliments del castell, fins que finalment van aparèixer unes estructures molt puntuals, entre les que destaquem la troballa de dues sitges.

Les primeres referències documentals conegudes sobre Castelltallat corresponen a mitjan segle X concretament, el 5 d’abril de l’any 948 el comte dona a Santa Cecília de Montserrat unes parellades i diferents terres que té a “Archa” i “Mulier Mortua”, llocs situats al comptat Minorisse i al terme Montedonno. Durant tot el segle X es continua mantenint aquesta denominació fins que el 996 s’esmenta un alou situat in loco quedicunt Montedon vel in ipso castro que dicunt Castro Tallado. Aquesta segona forma va anar suplint la primera, més endavant en algun cas s’utilitza la forma

llatinitzada castroscisso.

Castell de Sant Mateu o de Les Planes

El Castell de Sant Mateu, està situat al costat de la carretera BV-3003, p.k.5,500, dintre de la finca de les Planes.

El Castell és documentat des del 983

Més informació

i el domini eminent del castell corresponia als comtes de Barcelona; així figura en una data compresa entre el 1018 i el 1023, en què el comte Guifré de Cerdanya jurà fidelitat a la comtessa Ermessenda de Carcassona per diversos castells, entre els quals es trobava el de Sant Mateu.

Quan els Cardona vincularen el seu patrimoni al districte vescomtal al 1314, era senyor de Sant Mateu, Berenguer de Boixadors, casat amb Blanca, i a la seva mort, el 1306, passà als seus descendents. Al segle XIV els Boixadors adquiriren la jurisdicció, el 1381, i el mer i mixt imperi del Castell de Sant Mateu als procuradors del rei Pere III.

Església del Roser de Valls de Torroella

L’Església de Valls de Torroella està dins del grup format per l’església, l’antic convent de les Dominiques, la rectoria i les escoles. Els plànols dels edificis d’estil

Més informació

gòtic, foren obra del Sr. Oigini Negre. Les obres finalitzaren el dia 7 de novembre de 1926, amb la benedicció de l’Església dedicada al Sagrat Cor de Jesús, pel bisbe de Solsona, Excm. Dr. Valentí Comellas.

Dins d’aquesta església es guarda la imatge de la Mare de Déu de Coaner, que es una talla de fusta del segle XIII, amb la representació de la Verge coronada i totalment frontal asseguda en un tro i amb el Fill sobre el genoll esquerra.

Església de Sant Mateu

L’Església de Sant Mateu apareix documentada des de l’any 1078, quan Adalès, de la família vescomtal de Cardona, feu una deixa a Sant Mateu,

Més informació

que en aquells temps era una propietat vescomtal. Tenia funcions parroquials, que ha mantingut fins ara. L’edifici antic va patir diverses reformes. Al Segle XIX va ser enderrocat per estar molt malmès, i fou substituït totalment per un de nou que va ser inaugurat el 17 de setembre de 1831, conservant-se només el campanar antic. L’església fou profanada el 1936, i tot l’interior va quedar destruït, excepte un sarcòfag gòtic del segle XIV, del rector Guillem Despuig, mort el 1392. S’hi conserva també una cornisa gòtica amb una inscripció.

El campanar preromànic de tres pisos, data del segle X, i va ser reformat a l’any 2000. Es d’estil corinti califal. És un dels pocs exemples de campanar de torre coneguts a Catalunya en època preromànica. La construcció està formada per una torre quadrada, amb finestres amb els característics arcs de ferradura a quatre cares.

Església de Sant Miquel de Castelltallat

Aquesta església, feta als peus del castell de Castelltallat, dit antigament Montedono, es troba documentada des de l’any 1031.

Més informació

Abans de 1154 ja es troba com a parròquia, funció que farà fins a l’actualitat, sempre sota l’advocació de Sant Miquel.

En els seus inicis l’església devia ser romànica. L’any 1581 s’hi afegeix la capella del Roser, encarregada a un mestre d’obres occità anomenat Francès castell.

El 1677 l’església es torna a engrandir amb la capella del Sant Crist a continuació de l’anterior i construïda pels mestres d’obres Francesc Artigues i joan Bonet, també .

Al segle XVIII s’hi tornen a fer reformes. Al segle XIX es completen les obres i queda tal com es pot veure actualment.

Durant l’any 2002 l’Església va ser restaurada.

Església de Sant Pere i Sant Feliu de Salo

Església situada dintre del poble de Salo, emplaçada al costat de les cases i amb un cementiri adossat al costat dret.

Més informació

Està coberta amb volta de canó simulada feta de totxo; la llinda del portal d’entrada està datada l’any 1810 i té símbols eclesiàstics representats, més amunt hi trobem un òcul. Presenta una nau central i dues laterals separades per arcs de mig punt i columnes. L’altar està alçat per dos esglaons. Al cap de la nau s’alça el campanar de torre quadrada amb 4 finestres. L’interior està molt arreglat. El terra està enrajolat.

L’any 1936 l’església va ser incendiada, deteriorant-se una gran part de la volta que s’enfonsà i altres parts. Va ser reedificada pocs anys desprès.

Conjunt Monumental de Coaner

El conjunt monumental de Coaner, romànic llombard, és situat en una tranquil·la i pintoresca vall de gran interès paisatgístic i arquitectònic

Més informació

dins del Pla d’Espais Interès Natural de la Serra de Castelltallat.

L’església de Sant Julià, juntament amb l’antiga torre del castell i la masia de can Serra, ofereixen un conjunt romànic de bellesa peculiar damunt un paisatge rocós. Molt a prop hi ha el santuari de de la Mare de Déu de Coaner.

L’església de Sant Julià Coaner. Es troba dins del recinte del castell, al costat de la torre. És un edifici del segle XI, de planta basilical de tres naus, cobertes amb voltes de canó, de mig punt, reforçades per dos arcs torals cadascuna.

La porta principal que s’obre a la façana de migjorn data de l’any 1573. Les façanes estan totalment decorades per arcuacions cegues i bandes llombardes. Les façanes de tramuntana i migjorn tenen unes finestres geminades superposades, formades per arcs de mig punt. La finestra inferior de la façana sud es troba aparedada.

Claret de Cavallers

El lloc de Claret apareix documentat a partir de 1031 i sembla ser que el lloc era un alou d’un germà del castlà de Castelltallat; un tal Maier, germà d’Eremir de Castelltallat, però podria ser

Més informació

que només tingués un alou a Claret.

En la resta del període fins a final del segle XIII no hi ha cap més dada que deixi constància de l’existència del lloc ni del seu domini.

El segle XIV el lloc de Claret es presenta vinculat al comte de Cardona, al qual es troba unit des del 1375, quan Pere III creà el comtat cardoní, i, en canvi, al vescomtat constituït el 1314 no hi constava, potser per considerar-lo inclòs en el de Castelltallat.

A partir d’aquest moment el lloc de Claret depengué dels comtes de Cardona, que hi exerciren la jurisdicció civil i criminal fins a la desaparició dels senyorius jurisdiccionals.

Monuments i tombes prehistòriques i medievals

Balma Sepulcral del Cau de la Guineu

Aquesta balma es localitza a la serra de Castelltallat, en una petita serralada orientada cap a migjorn, des d’on es contempla la vall d’Aguilar.

El “Cau de la Guineu” es pot considerar el jaciment arqueològic,

Més informació

de les seves característiques, més important fins ara a la comarca. Es tracta d’una balma sepulcral col·lectiva de l’època Eneolítica o Primera Edat del Bronze, amb una cronologia que està als voltants dels 2000 anys aC. En el seu interior s’hi va trobar un botó de pedra perforat en “V” en forma de lent biconvexa. Es tracta d’una peça excepcional -de l’anomenat tipus “Dufort”-, segons els directors de l’excavació.

Els treballs arqueològics es dugueren a terme l’any 1981 i es recuperaren també restes òssies d’un mínim de 50 individus, així com també un fragment de terrissa i una fulla de sílex. De manera general, és pot dir que l’aixovar funerari va ser bastant minse en quantitat, però força interessant.

Dolmen de Castelltallat

Monument megalític, tomba. Element funerari. Ubicat dins l’heretat de Figuera entre St. Mateu i Castelltallat, abans d’arribar a la Creu escapçada.

Genèricament els dòlmens

Més informació

són tombes de planta senzilla amb tendència rectangular. Compost de 3 grans pedres: 2 en posició vertical i que actuen com a suport i una horitzontal que descansa sobre elles.

Fou excavat a l’any 1920 per la secció arqueològica del Centre Excursionista Montserrat de Manresa, dirigida per mossèn Valentí Santamaria,  s’hi trobaren restes de 7 persones i trossos de ceràmica, i 22 joies de pedra i metall.

Petjades Fòssils de Cal Prat Barrina

Jaciment de petjades de fa entre 30 i 35 milions d’anys, que correspon al pas d’animals mamífers. 

Més informació

La formació geològica i el clima d’aquella època van provocar el trànsit d’animals que suposadament, venien a abeurar-se a Castelltallat.

El jaciment és a tocar del camí que baixa de la Serra fins a cal Prat Barrina, a l’esquerra, abans d’arribar a l’enllaç amb el camí de Prades de la Molsosa.

Tombes Antropomòrfiques de Sant Mateu

Aquesta necròpolis medieval es troba situada al costat mateix de l’Església de Sant Mateu, a l’interior d’un cobert, utilitzat

Més informació

actualment com un petit museu d’eines pròpies del camp.

Són lloses excavades a la roca als baixos de la Rectoria, que foren localitzades en rebaixar el paviment a l’any 1965, llavors foren excavades les tombes, algunes de les quals encara conserven al seu interior restes òssies molt desfetes: volta cranial, ossos llargs, etc..

Són 4 tombes orientades d’est-oest, de forma antropomorfa, amb el cap tallat en angles rectes, igualment que els peus (excepte la segona, que els té arrodonits). En totes elles l’encaix per encabir-hi la coberta ha desaparegut.

Tombes visigòtiques de Sant Mateu

Aquestes tombes van ser trobades al Collet del Cargol, a 300 m. d’on avui estan,  a l’any 1992.

Més informació

Són tombes de llossa, que els arqueòlegs han datat entre els segles VI i VII i VIII, gràcies a una sivella que es va trobar dins.

Estan col•locades en la mateixa orientació que tenien quan es van trobar. Estan descobertes perquè la llosa superior era trencada quan es van trobar.

N’hi havia quatre, però només es van poder conservar la segona i la tercera.

Ermites i capelles

Capella de Sant Antoni de Pàdua.

Capella construïda a l’any 1976 prop de la masia Puigdellívol en el fondal del vessant meridional de Castelltallat.

Es una construcció realitzada tota ella en pedra i intentant reviure l’esperit popular.

Més informació

Presenta una nau amb absis semicircular llis. Està construïda en una pendent del terreny que és aprofitada per fer una cripta ( petita ) a l’interior.

Té finestres en la part superior i un ocul amb vidriera en la façana.

L’interior està molt arreglat i té l’altar alçat sobre la cripta.

Capella de Santa Eugènia de Goberna

Capella del segle XVI, de nau rectangular, sense absis, situada al peu del camí de la masia de Goberna ( Castelltallat ).

Orientada a sol ixent, té l’entrada als peus de la nau, la qual està quelcom desplaçada.

Més informació

Té campanar d’espadanya simple. El portal dentelat està datat de l’any 1642.

No està en gaire bon estat; les escletxes són apreciables en la façana i l’interior està arrebossat mentre que el sostre està recorregut per un tirant que aguanta la paret del cap de la nau per evitar un esfondrament. Grans carreus de pedra de mides desiguals.

L’església va ser construïda en substitució d’una altra capella existent a la propietat, la qual era d’estil romànic, i que s’havia destruït.

Capella de Sant Miquel de les Planes

Capella romànica de finals del segle XII, o fins i tot del XIII, dins de la finca Les Planes. Està situada en un planell obert en una fondalada boscosa en el cantó sud-oriental del terme.

 

Més informació

Consta d’una petita nau, gairebé quadrada, ampliada a llevant amb un presbiteri rectangular, una mica més estret que la nau.

L’aparell és fet amb blocs de pedra quadrats, ben polits i de mides considerables. Conserva tot el mur perimetral que mesura 125 cm de gruix i té una alçada de 2 metres. També es troba en bon estat l’espai de la porta d’accés.

L’observació de l’aparell dels murs del temple permet dir que hi ha, al menys, dos tipus de construcció, una de petits carreuons calcaris i una altra de carreus ben polits i enquadrats de gres del país, sempre lligat amb fang. Sense que això vulgui dir que hi hagi vàries fases constructives.

Ermita de Sant Cristòfol de Figuera

Edifici religiós dels segles XII i XIII. Situat al fondal del vessant meridional de la Serra de Castelltallat junt a la masia Figuera. Temple petitó que presenta una nau

Més informació

rectangular amb absis semicircular adossat a la masia Figuera.

Es una ermita fortificada amb un cos superior per damunt la nau que conserva els merlets i espitlleres pròpies de l’època de construcció. El campanar de torre és posterior. Accés pels peus de la nau, molt sorprenent ja que és una escala encaixada.

Aquesta ermita té un important interès històric, perquè es tracta d’una construcció romànica aixecada al segle XII, però que als segles XV i XVI va patir una sèrie de modificacions, ja què fou fortificada, la qual cosa li donà un caire poc freqüent, fins i tot en les esglésies que també foren fortificades.

Ermita de Sant Jaume de Salem

Ermita del segle XIV, situada dalt d’un turó completament amagada per la vegetació. Edifici d’una sola nau, sense absis, (possiblement fos ensorrat). 

Més informació

Coberta amb volta ogival. Està totalment arrebossada en l’exterior. Presenta campanar d’espadanya simple com culminació d’una façana llisa. Entrada lateral amb portal en arc i una porta falsa sobre ell i la inscripció on consta l’autor i la data de la restauració (Miquel Camps, 23 del 6 de 1939).

L’interior, també arrebossat, ens mostra un estat mitjanament conservat, hi apreciem la separació de la nau i el presbiteri. La paret del fons està amagada i avançada per un retaule de fusta.

Ermita de Sant Joan dels Caus

Ermita situada a uns 500 metres de la casa de Cal Quelet. És un edifici petit que presenta una sola nau (8,25 x 4,20 m.) amb absis llis.

Més informació

El portal és molt petit però està ben orientat, data de l’any 1600. Té campanar d’espadanya simple.

L’interior està enguixat. A l’alçada del cap i a mà esquerra hi ha una petita capella de 4 m. X 3,10 m.

 

Ermita de Sant Martí de Bertrans

Ermita del segle XIII, ubicada prop de la masia de Prat Barrina i de Bertrans, que junts formen un petit barri, situat a l’extrem occidental del terme.

 

Més informació

El nom antic era el de Breners o Breneros.

Presenta planta rectangular amb absis llis semicircular. La façana té un portal amb arc adovellat, un òcul a sobre i una finestra en creu –tapada- en la part superior; acaba amb un campanar d’espadanya simple enrunat.

L’interior està enguixat. Hi trobem un arc triomfal i volta apuntats i l’absis està tapat per un envà que fa de suport a una pintura de Sant Martí i un retaule.

Ermita de Sant Martí de Claret de la Serra

Ermita situada dalt d’un turó, a uns 200 m. de la masia de Claret de la Serra. Es un edifici de pedra de construcció antiga no datada. Té una nau de 16’15 m. x 3,05 i un absis llis de 3,30 m.

Més informació

de fons per 2,5 d’ample. La façana és llisa, amb una porta amb arc deprimit còncau i un òcul, a sobre del qual hi ha un arc de descàrrega; acaba amb un campanar d’espadanya simple. La coberta és de teula sobre volta de pedra.

Bon estat de conservació, està arrebossada en algunes parts de l’exterior, i enguixada en l’interior. Utilització de carreus molt regulars.

Ermita de Sant Martí de les Planes

Ermita del segle XIII, ubicada prop de la masia de Prat Barrina i de Bertrans, que junts formen un petit barri, situat a l’extrem occidental del terme.

 

Més informació

Presenta planta rectangular amb absis llis semicircular. La façana té un portal amb arc adovellat, un òcul a sobre i una finestra en creu –tapada- en la part superior; acaba amb un campanar d’espadanya simple enrunat.

L’interior està enguixat. Hi trobem un arc triomfal i volta apuntats i l’absis està tapat per un envà que fa de suport a una pintura de Sant Martí i un retaule.

Ermita de Santa Margarida de Mejà

Ermita construïda al costat d’un camí, dalt d’un petit turó, dins de la finca del Mas Puig. Es un edifici d’època gòtica (segle XIV)

Més informació

però que conserva elements de tradició romànica.

Presenta una gran nau rectangular sense absis i amb finestra de creu als peus de la nau. L’entrada principal va ser tapada per la construcció d’un cos adossat i se’n obrí una de lateral amb un gran arc. Té campanar d’espadanya doble.

Els carreus presenten un bon estat.

Davant seu hi ha un petit paller obert a una amplia era.

Ermita de Santa Maria de la Sala

Ermita construïda al segle XIII, actualment en ruïnes, al igual que la Casa de la Sala, situada a l’extrem llevantí del terme de Sant Mateu.

 

Més informació

Actualment l’ermita presenta la coberta esfondrada, i l’absis mig partit i està totalment desproveïda d’elements decoratius.

Constava d’una sola nau capçada per un absis obert al sol ixent. La porta s’obria a tramuntana, cosa poc freqüent en les esglésies romàniques. Aquesta porta constava de dos arcs de mig punt en degradació fets per dovelles, l’exterior dels quals era protegiat per una arquivolta. la nau sembla que fou allargada per la banda de ponent, on hi ha un finestral allargassat. La coberta consistia en un embigat, que sostenia una teulada de doble vessant.

Altres

Pou de glaç de Les Feixes de Coaner

El pou de glaç és una concavitat circular, eventualment excavada, i que aquí té les parets recobertes de carreus amb un arc

Més informació

toral per aguantar la volta. S’hi penetra per un passadís en forma de L d’uns 7 o 8 m. de llarg i 1’30 m. d’alçada, el qual desemboca en la cavitat circular d’uns 3 m. de diàmetre per 7 o 8 d’alçada.

La seva construcció data del segle XVII (1633) Estava destinat a ser magatzem de neu o gel natural extret de les geleres.

Els Feixes, comerciaven el gel obtingut en el pou, i anaven a vendre’l a Barcelona. Se sap per un document de l’any 1649, en el que es narra la mort de Jacint Feixes quan tornava de Barcelona i que va ser assaltat, assassinat i robat per uns bandits.

Museu de Sant Mateu

Museu de maquinària i instruments agrícoles tradicionals que, per les seves característiques peculiars resulta únic.

El dia 19 de setembre de 2010

Més informació

es va inaugurar el remodelat Museu d’Instrumental Agrícola de Sant Mateu.

Està situat als baixos de la rectoria de Sant Mateu i al llarg dels temps, totes les masies del poble hi han anat llegant eines i instrumental tradicional dels camps d’aquests indrets.

0
    0
    Cistella
    La teva cistella és buidaTornar a la botiga